Οδηγίες χρήσης υγραντήρα - Πώς να θέσετε σε λειτουργία τον υγραντήρα σας

 Μόλις αγόρασα έναν νέο υγραντήρα, πώς το θέτω σε λειτουγία; 

Αν ο υγραντήρας σας διαθέτει εξαρτήματα που απαιτούν να κολληθούν εσωτερικό του υγραντήρα, τοποθετήστε τα πριν προχωρήσετε με τις παρακάτω οδηγίες.

 • Βυθίστε τους πλαστικούς υγραντές (σγουγγαράκια) σε απιονισμένο/αποσταγμένο νερό μέχρι να εμποτιστούν καλά. Σκουπίστε την επιφάνεια του υγραντικού και σιγουρευτείτε ότι δε στάζει.

• Πάρτε ένα καθαρό πανί, βρέξτε το καλα με απιονισμένο/αποσταγμένο νερό και σκουπίστε τις εσωτερικές ξύλινες επιφάνειες του υγραντήρα. Προσοχή! Σιγουρευτείτε να μην αφήσετε τις επιφάνειες υγρές.

• Τοποθετήστε τους υγραντές και το υγρόμετρο στο εσωτερικό του υγραντήρα.

• Κλείστε τον κενό υγραντήρα για μία ημέρα .

• Την επόμενη μέρα, αν η υγρασία βρίσκεται 68-74%, ο υγραντήρας είναι έτοιμος και μπορείτε να τοποθετήσετε τα πούρα σας.

 

*Αν η υγρασία είναι κάτω του 67%, συμπληρώστε λίγο απιονισμένο νερό στο υγραντικό σύστημα.

 

**Αν η υγρασία ανέβει πολύ (76%+) αφήστε τον υγραντήρα λίγη ώρα ανοιχτό, χωρίς το υγραντικό σύστημα μέσα για να πέσει η υγρασία

 

Υγρόμετρο

► Μπορείτε να εξετάζετε τη βαθμολόγηση του υγρόμετρου σας για να ελέγξετε εάν διαβάζει σωστά,  χρησιμοποιώντας την κατώτερη μέθοδο:

• Τοποθετήστε ένα φακελάκι Boveda και το υγρόμετρο μέσα σε ένα διάφανο αεροστεγές δοχειο  και κλείστε το καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τσάντα ziplock υπό τον όρο ότι σφραγίζει καλά και αφήνετε κάποιο αέρα μέσα επίσης. 

• Αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 6 ώρες και σημειώστε ό,τι αναγράφεται στο υγρόμετρο χωρίς να ανοίξετε το δοχείο. Πρέπει να είναι ακριβώς η υγρασία που αναγράφεται στο Boveda, αν υπάρχει διαφορά, αυτό είναι το ποσό που "χάνει" το υγρόμετρο σας.

• Ύστερα, αν χρειαστεί, μπορείτε να ρυθμίσετε την ένδειξη του υγρόμετρου,  γυρίζοντας τη βίδα στο πίσω μέρος.

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΣΑΣ. 


 

Πως να διατηρήσετε κατάλληλα τα πούρα σας 

Η κατάλληλη αποθήκευση είναι απαραίτητη για να αποφύγετε προβλήματα όπως: 

Ανόμοιο ή γρήγορο κάψιμο, σκληρή ή πικρή γεύση, σπασμένο wrapper, δυσκολία στο άναμμα, μούχλα και άλλα.

 Για να αποτρέψετε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να διατηρείτε την θερμοκρασία κάτω των 23C και υγρασία μεταξύ 68-74%.

 Οι ιδανικές συνθήκες είναι 21C και 70% υγρασία. Τα πούρα που κρατούνται έξω από υγραντήρα, μπορούν να κρατήσουν 1-2 εβδομάδες ανάλογα με το κλίμα σας αρκεί να τα κρατάτε σφραγισμένα σε μια πλαστική τσάντα.

Επιλέξτε έναν υγραντήρα για την ποσότητα πούρων που επιθυμείτε, να έχει καλή κατασκευή και να κλείνει καλά. 

 

 

• Καταρχάς, ελέγχετε το επίπεδο υγρασίας τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες για να είστε σίγουροι ότι η υγρασία μένει σταθερή.

• Μία φορά το μήνα (και πιο συχνά σε ξήρες καιρικές συνθήκες) προσθέστε αποσταγμένο νερό στον υγραντήρα.

• Αλλες πηγές, όπως το νερό της βρύσης, περιέχουν μεταλλεύματα και χλώριο που μπορούν να φράξουν τους πόρους του υγραντή και να εμποδίσουν την λειτουργία του.

• Κατά την τοποθέτηση των πούρων στον υγραντήρα, σιγουρευτείτε ότι τα πούρα δεν εμποδίζουν τις διεξόδους από τον υγραντή-υγραντικό στοιχείο.

• Αποθηκεύστε τον υγραντήρα σας σε μα δροσερή, ξερή θέση για να αποτρέψετε την εμφάνιση μούχλας. Αποφύγετε να τοποθετήσετε τα πούρα σας άμεσα στο φως του ηλίου. Καθώς αν η θερμοκρασία και η υγρασία αυξηθούν, τα πούρα μπορεί να αναπτύξουν έναν ενδεχομένως καταστροφικό μύκητα ή μούχλα.

• 'Ενας άλλος κίνδυνος που αποθηκεύονται σε πολύ ζεστό ή υγρό περιβάλλον, είναι να προσβληθούν από σκουλήκια αποκαλούμενα Lacioderma. Τα σκουλήκια γεννούν αυγά μέσα στα πούρα και κάνουν μικροσκοπικές τρύπες στο Wrapper ενώ στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε μικροσκοπικούς κεφτιούς κανθάρους. Εάν ανακαλύψετε τρύπες απο σκουλήκια στα πούρα σας, αφαιρέστε και καταστρέψτε τα επηρεασθέντα πούρα αμέσως. Έπειτα προσεκτικά επιθεωρήστε όλα τα πούρα τον υγραντήρα σας για τυχόν σημάδια προσβολής*

 

*Προσοχή! Μην διατηρείτε τα πούρα σας στο ψυγείο διότι θα απορροφήσει την υγρασία τους. Το πάγωμα των πούρων σας είναι ένα ακραίο μέτρο που χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση προσβολής από ζωύφιο, με κίνδυνο να καταστραφούν τα πούρα.