Οδηγίες χρήσης υγραντήρα - Πώς να θέσετε σε λειτουργία τον υγραντήρα σας

 Παρακαλούμε διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του υγραντήρα για να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του.

 

Μόλις αγόρασα έναν νέο υγραντήρα, πώς το θέτω σε λειτουγία;

 

 

Αν ο υγραντήρας σας διαθέτει εξαρτήματα που απαιτούν να κολληθούν εσωτερικό του υγραντήρα, τοποθετήστε τα πριν προχωρήσετε με τις παρακάτω οδηγίες.

 

• Βυθίστε τους πλαστικούς υγραντές (σγουγγαράκια) σε αποσταγμένο νερό μέχρι να εμποτιστούν καλά. Σκουπίστε την επιφάνεια του υγραντικού και τοποθετήστε τον σε μια πετσέτα από την ανάποδη για λίγη ώρα να σιγουρευτείτε ότι δε στάζει.

• Γεμίστε ένα πλαστικό φλιτζάνι ή δοχείο με αποσταγμένο νερό και τοποθετήστε το μέσα στον υγραντήρα.

• Τοποθετήστε τους υγραντές και το υγρόμετρο στο εσωτερικό του υγραντήρα.

• Κλείστε τον κενό υγραντήρα για 3-7 μέρες ανάλογα με το μέγεθος του.

• Ανοίξτε τον υγραντήρα και αφαιρέστε το πλαστικό φλιτζάνι ή δοχείο με νερό.

 

Ένας πιο γρήγορος τρόπος είναι για 2 ημέρες, σε τακτά χρονικά διαστήματα (3-4 φορές την μερά) να "σκουπίσετε" όλες τις εσωτερικές επιφάνειες και ράφια, διαχωριστικά με ένα βρεγμένο σφουγγάρι από απιονισμένο νερό. Το σφουγγάρι πρέπει να είναι καθαρό, καινούριο κατα προτίμηση καθώς ένα χρησιμοποιημένο ενδέχετε να κάνει ζημιά στον υγραντήρα σας.

Προσοχή! Αν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο, σιγουρευτείτε να μην αφήσετε τις επιφάνειες υγρές.


 

Πως να διατηρήσετε κατάλληλα τα πούρα σας

 

Η κατάλληλη αποθήκευση είναι απαραίτητη για να αποφύγετε προβλήματα όπως:

Ανόμοιο ή γρήγορο κάψιμο, σκληρή ή πικρή γεύση, σπασμένο wrapper, δυσκολία στο άναμμα, μούχλα και άλλα.

 

Για να αποτρέψετε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να διατηρείτε την θερμοκρασία κάτω των 23C και υγρασία μεταξύ 68-74%.

 

Οι ιδανικές συνθήκες είναι 21C και 70% υγρασία. Τα πούρα που κρατούνται έξω από υγραντήρα, μπορούν να κρατήσουν 1-2 εβδομάδες ανάλογα με το κλίμα σας αρκεί να τα κρατάτε σφραγισμένα σε μια πλαστική τσάντα.

 

Επιλέξτε έναν υγραντήρα που είναι αρκετά μεγάλος για την ποσότητα πούρων που επιθυμείτε, να έχει καλή κατασκευή και κλείνει καλά. Επίσης οι περισσότεροι υγραντήρες περιλαμβάνουν υγρόμετρο και υγραντή, αλλά μπορείτε να τα αγοράσετε και ξεχωριστά.

 

Συμβουλές:

• Καταρχάς, ελέγχετε το επίπεδο υγρασίας τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες για να είστε σίγουροι ότι η υγρασία μένει σταθερή.

• Μία φορά το μήνα (και πιο συχνά σε ξήρες καιρικές συνθήκες) προσθέστε το αποσταγμένο νερό στον υγραντήρα.

• Αλλες πηγές, όπως το νερό της βρύσης, περιέχουν μεταλλεύματα και χλώριο που μπορούν να φράξουν τους πόρους του υγραντή και να εμποδίσουν την λειτουργία του.

• Αποθηκεύστε τον υγραντήρα σας σε μια δροσερή, ξερή θέση για να αποτρέψετε την εμφάνιση μούχλας. Αποφύγετε να τοποθετήσετε τα πούρα σας άμεσα στο φως του ηλίου. Καθώς αν η θερμοκρασία και η υγρασία αυξηθούν, τα πούρα μπορεί να αναπτύξουν έναν ενδεχομένως καταστροφικό μύκητα ή μούχλα.

• 'Ενας άλλος κίνδυνος που αποθηκεύονται σε πολύ ζεστό ή υγρό περιβάλλον, είναι να προσβληθούν από σκουλήκια αποκαλούμενα Lacioderma. Τα σκουλήκια γεννούν αυγά μέσα στα πούρα και κάνουν μικροσκοπικές τρύπες στο Wrapper ενώ στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε μικροσκοπικούς κεφτιούς κανθάρους. Εάν ανακαλύψετε τρύπες απο σκουλήκια στα πούρα σας, αφαιρέστε και καταστρέψτε τα επηρεασθέντα πούρα αμέσως. Έπειτα προσεκτικά επιθεωρήστε όλα τα πούρα τον υγραντήρα σας για τυχόν σημάδια προσβολής*

 

*Προσοχή! Μην διατηρείτε τα πούρα ας στο ψυγείο διότι θα απορροφήσει την υγρασία τους. Το πάγωμα των πούρων σας είναι ένα ακραίο μέτρο που χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση προσβολής από ζωύφιο, με κίνδυνο να καταστραφούν τα πούρα.


 

Συντήρηση υγραντήρα

 

►Πόσο συχνά πρέπει να ξαναγεμίζετε τον υγραντή-υγραντικό στοιχείο.

 

Συστήνουμε να ελέγχετε συχνά τον υγραντήρα σας έως ότου εξοικειωθείτε με το περιβάλλον. Τα ξηρά κλίματα απαιτούν περισσότερη παροχή από τα υγρά κλίματα. Θα εξαρτηθεί επίσης από τις προσωπικές σας συνήθειες. Αν ανοίγετε τον υγραντήρα σας αρκετές φορές ημερησίως θα πρέπει να γεμίζετε τον υγραντή συχνότερα από το αν ανοίγετε π.χ. μία φορά την εβδομάδα.

 

Εμπειρικά πρέπει να προσθέτετε αποσταγμένο νερό στον υγραντή σας περίπου μία φορά το μήνα, και το διάλυμα ενεργοποίησης 50/50 κάθε 2-3 μήνες. Μην χρησιμοποιήστετε ποτέ νερό βρύσης.

 

 

►Πως να διατηρήσετε τον υγραντήρα σας.

 

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο υγραντήρας σας κάτω από την μέγιστη θερμοκρασία 23C (73F) και μεταξύ της υγρασίας 65-74%. Οι ιδανικές συνθήκες είναι θερμοκρασία 21C και υγρασία 70%. Συστήνουμε ένα ψηφιακό υγρόμετρο/θερμόμετρο για να ελέγχετε καλύτερα τη θερμοκρασία και την σχετική υγρασία μέσα στον υγραντήρα σας.

 

Σιγουρευτείτε ότι ελέγετε το επίπεδο υγρασίας τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες για να εξασφαλίσετε ότι η υγρασία δεν αυξομειώνεται. Εμπειρικά όταν το επίπεδο υγρασίας μειώνεται σε 65% πρέπει να προσθέσετε αποσταγμένο νερό στο υγραντή. Χρησιμοποιείτε αποσταγμένο νερό μόνο.

Προσθέστε μερικές σταγόνες αποσταγμένο νερό στον υγραντή μέχρι να είναι καλά διαποτισμένος. Σκουπίστε την επιφάνεια του υγραντή και σιγουρευτείτε ότι δεν στάζει.

 

Αποθηκεύστε τον υγραντήρα σας σε δροσερή και ξηρή θέση, αποφύγετε να τοποθετήσετε τον υγραντήρα σας άμεσα στο φως του ηλίου.

Κατά την τοποθέτηση των πούρων στον υγραντήρα, σιγουρευτείτε ότι τα πούρα δεν εμποδίζουν τις διεξόδους από τον υγραντή-υγραντικό στοιχείο.

 


 

Υγρόμετρο

 

► Κάθε πότε πρέπει να εξετάζετε τη βαθμολόγηση του υγρόμετρου σας για να ελέγξετε εάν διαβάζει σωστά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας την κατώτερη μέθοδο του αλατιού:

 

• Τοποθετήστε λίγο αλάτι σε ένα καπάκι από μπουκάλι ή ένα μικρό φλυτζάνι και υγράνετε το με μερικές σταγόνες νερού (χωρίς να το διαλύσετε).

• Προσεκτικά τοποθετήστε το υγρό αλάτι και το υγρόμετρο μέσα σε ένα διάφανο δοχείο και κλείστε το καλά. Μπορείτε να χρησημοποιήσετε και τσάντα ziplock υπό τον όρο ότι σφραγίζει καλά και αφήνετε κάποιο αέρα μέσα επίσης.

• Αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 6 ώρες και σημειώστε ό,τι αναγράφεται στο υγρόμετρο χωρίς να ανοίξετε το δοχείο. Πρέπει να είναι ακριβώς 75%, αν υπάρχει διαφορά, αυτό είναι το ποσό που "χάνει" το υγρόμετρο σας.

• Ύστερα, αν χρειαστεί, μπορείτε να ρυθμίσετε την ένδειξη του υγρόμετρου στο 75% γυρίζοντας τη βίδα στο πίσω μέρος.


 

Διάλυμα ενεργοποίσης (Διάλυμα γλυκόλης προπυλενίου)

 

Ένα διάλυμα ενεργοποίησης 50/50 περιέχει 50% γλυκόλη προπυλενίου και 50% αποσταγμένο νερό.

 

Η γλυκόλη προπυλενίου λειτουργεί με δύο τρόπους και θα υγράνει και θα απορροφήσει την υπερβολική υγρασία στον υγραντήρα σας. Ενεργεί επίσης ως ανασταλτικός παράγοντας στην εμφάνιση βακτηρίων και μούχλας.

 

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να βάζετε το διάλυμα ποικίλλει ανάλογα με το κλίμα σας, περίπου κάθε 1-3 μήνες, αλλά σε μερικά κλίματα ακόμα και κάθε 6 μήνες είναι αρκετό. Στο μεταξύ πρέπει απλώς να προσθέσετε αποσταγμένο νερό στον υγραντή σας.

 

Όταν είναι ώρα να ξαναγεμίσετε τον υγραντή-υγραντικό στοιχείο σας με το διάλυμα ενεργοποίησης 50/50, πρέπει πρώτα να ξεπλύνετε τον υγραντή-υγραντικό στοιχείο σας με αποσταγμένο νερό και να τον αφήσετε νε στεγνώσει. Αυτό θα αποβάλει οποιοδήποτε ίχνος γλυκόλης προλυλενίου που δεν έχει εξατμιστεί. Έπειτα μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη λύση ενεργοποίησης 50/50