ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΥΡΑ

- Ποιες είναι οι σωστές συνθήκες φύλαξης των πούρων σε έναν υγραντήρα;
Η υγρασία παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση των πούρων.Τα πούρα ιδανικά φυλάσσονται σε συνθήκες υγρασίας από 68% - 72 %. Σε αντίθετη περίπτωση, η υπερβολική υγρασία θα εμποδίσει το άναμμα του πούρου και θα αλλοιώσει τα φυσικά έλαια που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, ενώ ένα ξερό πούρο θα οδηγήσει σίγουρα σε μη ικανοποιητική εμπειρία καπνίσματος.
 
 
- Τι σημαίνει αυτή η λευκή σκόνη που μπορεί να υπάρχει πάνω στα πούρα ορισμένες φορές;
Αυτή η σκόνη εμφανίζεται στα πούρα λόγω υπερβολικής υγρασίας, ιδίως σε περιοχές με υγρό κλίμα. Παρ' όλα αυτά δεν είναι καθόλου ανησυχητικό σημάδι, μιας και τα πούρα με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως παραμένουν 'ζωντανά'. Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η απομάκρυνση της λευκής σκόνης με ένα απαλό βουρτσάκι. Στη συνέχεια είναι απολύτως κατάλληλα για κάπνισμα.
 
 
- Τι πρέπει να κάνω όταν εμφανιστούν τρύπες στα πούρα μου, ενώ είναι μέσα στον υγραντήρα;
Τα πούρα ως ζωντανοί οργανισμοί ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ορισμένες φορές τα σκαθάρια προκαλούν τρύπες στα πούρα. Ενδέχεται μάλιστα να έχει αγοραστεί το πούρο με προνύμφες σκαθαριών χωρίς να το γνωρίζατε. Στην περίπτωση αυτή πρέπει πρώτα να σιγουρευτείτε πως ο υγραντήρας σας δεν υπερβαίνει του 22 oC (βαθμούς Κελσίου). Στη συνέχεια για να εξοντωθούν αυτοί μικροοργανισμοί προτείνεται η κατάψυξη των πούρων. Καταψύξτε, λοιπόν, για τρεις μέρες τα πούρα σας και στη συνέχεια τοποθετήστε τα στο ψυγείο ώστε να ποροσαρμοστούν με όσο πιο ομαλό τρόπο γίνεται στις συνθήκες του υγραντήρα σας.
Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να καταστρέψει κάποια από τα πούρα σας.
Για το λόγο αυτό πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στη συντήρηση των πούρων σας εντός του υγραντήρα.
 
 
- Πρέπει να κρατήσω το περιτύλιγμα με το οποίο αγόρασα τα πούρα μου και μετά την τοποθέτησή τους στον υγραντήρα;
Καλό θα ήταν η αφαίρεση του περιτύλιγματος πριν την τοποθέτηση των πούρων στον υγραντήρα. Αλλωστε ο μόνος λόγος που υπάρχει είναι για να τα προστατεύει και για να κολλούνται πάνω οι απαραίτητες ετικέτες.
 
 
- Πότε σταματάω να καπνίζω το πούρο μου;
Αυτή η ερώτηση δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση καθώς εξαρτάται από την προσωπική επιλογή του κάθε καπνιστή. Μπορεί κάποιος να θέλει να σταματήσει στα μισά, ενώ κάποιος άλλο να επιθυμεί να το συνεχίσει μέχρι να μη μπορεί να το κρατά άλλο στο χέρι του. Και οι δύο επιλογές είναι σωστές εφόσον εξακολουθείτε να απολαμβάνετε το πούρο σας!
 
 
- Ποιος αναπτήρας ενδείκνυται για το άναμμα του πούρου μου;
Οι ιδανικότερες επιλογές είναι αναπτήρες με jet φλόγα (αντιανεμικοί) καθώς και με παραπάνω από μία φλόγες, τα σπίρτα και ξύλα από κέδρο. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχετε ομοιόμορφο άναμμα και δε θα μεταφερθεί σε αυτό καμία μυρωδία, όπως θα συνέβαινε με τους κοινούς αναπτήρες.
 
 
- Ποιος είναι ο κατάλληλος πουροκόπτης;
Κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία από πουροκόπτες στην αγορά. Ωστόσο ο πουροκόπτης γκιλοτίνα είναι η πιο κατάλληλη επιλογή ειδικά όταν πρόκεται για πούρα με μεγάλη διάμετρο (ring), καθώς θα έχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα χωρίς να δυσκολευτείτε να το κόψετε. Εξίσου δημοφιλείς είναι και οι πουροκόπτες που ανοίγουν μια μικρή τρύπα στην κεφαλή του πούρου. Με αυτούς, όμως, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αν γίνει λάθος το πούρο κινδυνεύει να καεί σε μεγάλη θερμοκρασία και κατ' επέκταση να αλλοιωθεί η σύστασή του.